• Kezdőlap
  • Média
  • Régészet fotópapíron – kiállítás a Foton Galériában

Régészet fotópapíron – kiállítás a Foton Galériában

Seres Géza Szénképek című kiállítását április 25-én, hétfőn 18 órakor nyitotta meg a Foton Galériában Fejér Zoltán György fotóművész, fototechnika-történész.

Seres mérnöki és orvosi tanulmányai mellett kezdte a fényképezést. Képeit azóta Magyarországon, Romániában, Németországban és Kínában is láthatták az alternatív eljárásokkal kísérletező fotográfia kedvelői.

A Foton Galériában kiállított anyaga a XXI. századi és archaikus eszközök együttes használatával készült. A képek témái azok a minket körülvevő burkolatok, amikbe beleépítjük és beletapossuk azokat a mintákat, amelyeket majd a következő korok régészei analizálhatnak, ahogy azt ma teszik a megkövült leletekkel. Maga az eljárás is a régészeti munkát idézi, ugyanis a mobiltelefonnal rögzített állományból antrakotípia készül. Ennek a különleges eljárásnak egy pontján a száraz porral (csontszénnel, faszénnel vagy lámpakorommal) beborított képfelületet meg kell tisztítani a „felesleges” anyagtól, hogy kirajzolódjon a tiszta kép. Hogy milyen képet kap majd rólunk egy jövőbeni kutató? A város anyaga olyan ütemben és olyan sűrűn rétegződik, hogy – bár a föld alatt tárolt radioaktív hulladék tartós és bármilyen új civilizáció számára érthető megjelölése komoly fejtörést okoz az ezzel foglalkozó tudósoknak – abban biztosak lehetünk, hogy két réteg műanyagra nyomtatott plakát között örök időkre megőrződik az üzenet: GYROS 750.-

Németh Domonkos Tamás - 2022.04.22 - forrás

 

Képek a kiállításról:

 

 A kiállított alkotások képgalériája itt található:
"Hallgatni a sasok hallgatását"
"Absztraktok és egyéb szénképek"

 

további részletek itt